Перелік питань для виконання аудиторної контрольної роботи з дисципліни «Технологія лікарських косметичних засобів» для студентів заочної форми навчання спеціальності «Фармація»


1. Біологічно активні компоненти в рецептурі косметичних засобів. Класифікація. Косметичний ефект БАР (на прикладі вітамінів та білків).

2. Визначення поняття «парфумерія». Класифікація парфумерних виробів. Ступені запахів в парфумерії. Класифікація запахів по «Живаудану».

3. Класифікація духмяних речовин залежно від походження, які використовуються в парфумерних засобах.

4. Характеристика духмяних речовин синтетичного та напівсинтетичного походження, які використовуються в парфумерних засобах.

5. Класифікація й характеристика духмяних речовин природного походження. Класифікація та номенклатура фіксаторів запаху.

6. Класифікація та характеристика компонентів рецептури зубних еліксирів. Рекомендована концентрація

7. Класифікація препаратів піномийної дії, представники. Косметичний ефект і механізм очищувальної дії піномийних косметичних препаратів.

8. Класифікація, функціональне призначення й особливості косметичного впливу поверхнево-активних речовин (ПАР). Застосування в косметології.

9. Рідкі шампуні для волосся: класифікація й косметичний ефект. Характеристика компонентів рецептури, рекомендована концентрація.

10. Гелі для душу: класифікація й косметичний ефект. Характеристика компонентів рецептури, рекомендована концентрація.

11. Піни для ванн: класифікація й косметичний ефект. Характеристика компонентів рецептури, рекомендована концентрація.

12. Рідке мило: класифікація й косметичний ефект. Характеристика компонентів рецептури, рекомендована концентрація.

13. Нормативні документи, які регламентують виробництво та реалізацію парфюмерно-косметичних препаратів. Визначення. Категорії. Структура та зміст розділів технічних умов.

14. Порядок ввозу імпортної продукції на територію України. Санітарно-гігієнічна експертиза парфумерно-косметичної продукції.

15. Косметичний ефект, класифікація й представники косметичних препаратів декоративного призначення для догляду за шкірою.

16. Губна помада: класифікація й косметичний ефект. Характеристика компонентів рецептури, рекомендована концентрація.

17. Пудра: призначення, класифікація та вимоги. Характеристика компонентів та рекомендована концентрація.

18. Тональні креми. Загальна характеристика. Функціональне призначення, номенклатура й порівняльна характеристика основних компонентів рецептури тональних кремів.

19. Рівні та шляхи проникнення косметичних препаратів. Фактори, які сприяють підвищенню проникнення речовин через шкірні покриви.

20. Креми косметичні: класифікація, косметичний ефект, особливості впливу на шкірні покриви. Способи стабілізації кремів косметичних на емульсійній основі.

21. Характеристика інгредієнтів рецептури кремів косметичних на основі емульсій 1 роду. Рекомендована концентрація інгредієнтів в залежності від призначення кремів.

22. Характеристика інгредієнтів рецептури кремів косметичних на основі емульсій 2 роду. Рекомендована концентрація інгредієнтів в залежності від призначення кремів.

23. Характеристика рецептури кремів косметичних на жировій основі. Косметичний ефект, особливості застосування.

24. Косметичний ефект кремів на суспензійній основі в залежності від наповнювачів. Характеристика компонентів рецептури суспензійних кремів. Рекомендована концентрація

25. Гелі для фіксації волосся: класифікація та косм. ефект. Характеристика рецептури, рекомендована концентрація.

26. Класифікація та косметичний ефект зубних паст. Характеристика абразивно-поліруючих компонентів. Рекомендована концентрація компонентів складу.

27. Характеристика пластифікаторів та загусників у складі зубних паст. Рекомендована концентрація цих компонентів.

28. Характеристика ПАР, консервантів, ароматизаторів у складі зубних паст. Рекомендована концентрація цих компонентів.

29. Класифікація, косметичний ефект лосьйонів косметичних. Характеристика та рекомендована концентрація компонентів рецептури лосьйонів.

30. Лак для нігтів: визначення, призначення та вимоги до рецептури. Характеристика компонентів рецептури, рекомендована концентрація.

31. Муси та пінки для укладки волосся: класифікація й косметичний ефект. Характеристика компонентів рецептури, рекомендована концентрація.

32. Визначення, класифікація й косметичний ефект ополіскувачів та бальзамів. Основні (діючі) компоненти рецептури ополіскувачів та бальзамів для волосся.

33. Дезодоруючі засоби: класифікація, косметичний ефект. Характеристика компонентів рецептури, рекомендована концентрація.

34. Технологія косметичних кремів на основі емульсій типу олія/вода.

35. Технологія косметичних кремів на основі емульсій типу вода/олія.

36. Технологія порошкоподібної пудри.

37. Технологія компактної пудри.

38. Технологія гігієнічної зубної пасти.

39. Технологія бальзамів та обполіскувачів для волосся.

40. Технологія та контроль якості лосьйонів та тоніків згідно вимог ДСТУ

41. Технологія та показники якості губних помад.

42. Технологія й показники якості лаку для нігтів.

43. Технологія й показники якості туші для вій кремоподібної форми.

44. Технологія парфумерних композицій та засобів.

45. Технологія рідких шампунів.

46. Технологія рідкого мила.

47. Контроль якості рідкого туалетного мила згідно вимог НТД.

48. Контроль якості засобів декоративної косметики на емульсійній основі.

49. Контроль якості шампунів згідно вимог ДСТУ.

50. Контроль якості зубних паст згідно вимог НТД.

51. Контроль якості порошкоподібної та компактної пудри.

52. Контроль якості кремів косметичних згідно вимог ДСТУ.

53. Контроль якості парфумерних засобів згідно вимог НТД.

54. Контроль якості кремів косметичних згідно вимог ДСТУ.

55. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію шампуню гелеподібної форми випуску.

56. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію твердого дезодоранту (стіку).

57. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію лосьйону для проблемної шкіри.

58. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію гідратантного крему.

59. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію шампуню кремоподібної форми.

60. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію тонального крему.

61. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію шампуню проти лупи.

62. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію гелеподібного туалетного мила.

63. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію гігієнічної губної помади.

64. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію дезодоруючого засобу гелеподібної форми.

65. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію крему нічного, біоактивного для сухої шкіри.

66. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію косметичного молочка.

67. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію денного крему для сухого типу шкіри.

68. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію гелеподібної піни для ванн.

69. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію денного крему для жирного типу шкіри.

70. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію гігієнічної зубної пасти.

71. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію порошкоподібної пудри.

72. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію лікувально-профілактичної зубної пасти.

73. Складіть рецептуру (вкажіть функціональне призначення компонентів рецептури та їх процентний вміст) і запропонуйте технологію гелю для укладки волосся.

ЛІТЕРАТУРА ОСНОВНА

1. Башура О.Г., Баранова І.І. Практичне керівництво з аромокосметичних засобів: Навч. посіб. для студ. вищ. фармац. навч. закл.. – Х.: Вид-во НФаУ: Золоті сторінки, 2003. – 80с.

2. Башура О.Г., Ткаченко С.Г. Лікувальна косметика в аптеках і не тільки… - Х.: Прапор, 2006 – 392с.

3. Основы практической аромологии /Под ред. А.Г. Башуры -Х., «Прапор», 1999,-157 с.

4. Практическое руководство по косметологии и аромологии/ Под ред. А.Г.Башуры., -Х., «Прапор», 1999,-351 с.

5. Технология косметических и парфюмерних средств: Учебное пособие для студ. фармац. спец. высш. учеб. заведений /А.Г. Башура, Н.П.Половко, Е.В.Гладух, и др.- Х.:Изд-во НФАУ-Золотые страницы, 2002.-272 с. - (Косметология и аромология).

6. Технологія косметичних засобів: Навчальний посібник для студ. фармац. спец. вищих навчальних закладів / Башура О.Г., Половко Н.П., Ковальова Т.М. та ін. – Вінниця: Нова книга, 2007. – 360 с.

ЛІТЕРАТУРА ДОДАТКОВА

1. А.Н. Макаров-Землянской “Технология и оборудование парфюмерного производства” Москва, “Пищевая промышленность”, 1964.

2. Алексеев Н.Д. , Марченко Т.Т. Технологическое оборудование жиромас-личного, синтетического и парфюмерно-косметического производства. Пищепромиздат, 1957.

3. Ахабадзе А.Ф. «Косметика для всех»; Москва, 1974г. Изд-во «Знание» 90 с.

4. Ахабадзе А.Ф. «Справочник по медицинской косметике»; Москва «Медицина» 1965. – 254 с.

5. Вилламо Х. Косметическая химия. –М. , Мир. 1990. –288 с.

6. Войцеховская А.Л. , Вольфензон И.И. “Косметика сегодня”; Москва “Химия”, 1988. – 75 с.

7. Войцеховская А.Л. , Вольфензон И.И. Химия для вас. Косметика сегодня. – М., Химия, 1988. –176 с.

8. Г.Н. Каспаров, А.М. Журавлев “Парфюмерно-косметическое производство”, М., 1977.

9. И.И. Вольфензон, А.А. Зеленецкая. Методы испытаний косметических кремов. Обзор. М.: 1971.

10. Индивидуальная рецептура в косметологии и аромологии: Учеб. пособие / А.Г.Башура, С.В.Андреева, Т.В.мартынюк, И.И.Баранова. – Х.: Синтекс, 2008. – 272с.

11. Косметика в аптеке. – Х.: Мегаполис, 2004.- 120с.

12. Косметика. Косметические препараты и теоретические основы современной практической косметики. Пер. с нем. Фойстель Г.,Э. – И. Поллак, М. Бергольц и др. –К., Вища школа, 1990. –334 с.

13. Медицинская косметика: Руководство: Пер. с болг./ Под ред. П. Михайлова – М., Медицина,1985. – 203 с.

14. Рецептура и производство современных косметических эмульсий с учетом запросов потребителей. –В. Скрипчак, А.К. Ренг, Кристель Вайльнау. –Хехст Анцильгезельштафт, 6230 Франкфурт-на-Майне.

15. Сер.21. Пищевая промышленность. Парфюмерно-косметическая и эфиро-масличная промышленность. Обзорная информация.

Фридман Р.А. Технология косметики. М.: Пищепромиздат, 1964.- 484 с.
Есть вопросы по Ассоциации косметологов и аромологов?
ЗАДАТЬ ВОПРОС

Телефон для справок по вопросам ассоциации 

(0572) 67-94-22

akia2009@ukr.net